• Александра Стефановића 10

    35000 Јагодина, Србија

  • Позивни центар

    +381 (0) 35 88 20 835

  • контакт
феб 13

Kомпанија Будућност пет покреће производњу

Kрајем прошле године на евиденцији Националне службе за запошљавање у Србији је било скоро 13.000 незапослених особа са инвалидитетом. Једно од 52 лиценцирана предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом ради у Јагодини, а њихови радници ангажовани су и у Лазаревцу, Алексинцу и Kрагујевцу.

Некада државни репрезентативац у стоном тенису, Слободан Милојковић из Јагодине је после повреде остао у колицима. У фирми "Будућност пет" сада ради у администрацији. Послом је више него задовољан.

"Презадовољан сам са послом и јако је тешко доћи до посла што се тиче самих особа са инвалидитетом јер постоје велике предрасуде", напомиње Слободан.

И Срђан Миловановић, његов колега из канцеларије, у фирми је од оснивања. Инвалидитет му је каже само мотив више за рад.

"Радим већ годину дана као правник, углавном радим јавне набавке, спремам документацију и тако то", објашњава Срђан и додаје да је послом веома задовољан.

Од четрдесеторо запослених у фирми више од половине су особе са инвалидитетом. Раде на пословима хигијене, грађевине, али и у производним делатностима. Обуке за нове раднике су стално у току, а полазници брзо долазе до посла.

Полазник обуке Дејан Петковић нада се да ће добити посао и то баш у фирми "Будућност пет".

"Веома су заинтересовани за посао, што се тиче сарадње, немамо никаквих проблема са њима, заиста извршавају радне задатке како треба,тако да се одлично сналазимо", истиче координатор обуке Јелена Ристић.

Особе са инвалидитетом су изузетно одговорни и вредни радници, а држава њихову зараду субвенционише до 50 одсто. За сваки програм запошљавања неопходна је и сагласност Министарства рада, центра за образовање одраслих и Управе за безбедност и здравље на раду.

"Планови за 2019. годину јесу прокретање производње једне нове делатности која ће омогућити да се до краја 2019. године упосли минимум двадесетак особа са инвалидитетом. Тренутно смо окупили менаџмент, ушли смо у набавку опреме", каже Јелица Стаменковић из фирме "Будућност пет".

Из Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања и најава да ће ове године предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвелидитетом добити увећан буџет, што ће свакако допринети да више људи из ове теже упошљиве категорије оствари своје право на рад.

Претрага