• Александра Стефановића 10

    35000 Јагодина, Србија

  • Позивни центар

    +381 (0) 35 88 20 835

  • контакт
јун 01

Помоћ послодавцима поморавског округа за запошљавање

У циљу подстицања запошљавања држава је преко Националне службе као помоћ послодавцима за различите програме ове године определила четири милијарде динара. Активне мере ових дана промовишу се у градовима поморавског округа где је прошле године на тај начин запослено 800 људи.

Почетком прошле године Снежана Стојковић запослена је преко програма радне асистенције. Добро се снашла па сада обучава и друге за посао.

"Успели смо да дођемо до неког вишег нивоа и сада да то наше знање које смо стекли пренесемо и другима а и задовољна сам", каже радница Снежана Стојковић.

 

Млађи од 30, старији од 50 година, особе са инвалидитетом и они без кваллификација у фокусу су програма и мера које спроводи Национална служба запошљавања.

"Имамо одличну сарадњу са представницима Нациуоналне службе који раде одличан одабир и јако добру селекцију тако да углавном људи који дођу након нашег одабира и селекције остају и дан данас у фирми, добијамо добар кадар", каже Јелица Стаменковић из фирме "Будућност пет".

Финансијски подстицаји се најчешће одобравају у виду субвенција или се зараде рефундирају Преко службе запошљавања траже се особе различитих профила.

"Мени углавном требају кувари,углавном је тај профил који је мало теже пронаћи",каже Илић Миладинка, власница ресторана.

Слободан Недељковић из фирме "Проаграр" каже с обзиром на то да има преко 20 запослених особа са инвалидитетом и данас је фокус на томе.

За подстицајна средства реализацију програма и мера запошљавања ове године на нивоу Републике Србије опредељено је четири милијарде динара.

"Наравно у току године та средства буду врло често додатно увећана тако да очекујемо да реализација буде успешнија у односу на прошлу годину", каже Светлана Митровић, директорка Филијале НЦЗ Јагодина.

Стимуланс државе за послодавце кажу у Регионалној привредној комори додатни је импулс и за привреду.Извоз из Јагодине прошле године вредан је 117 милиона евра уз суфицит од десет и по милиона.

Претрага